06 May 2013

Soalan dan Skema Kertas 3 Sejarah SPM

 open book test .. boleh rujuk pelbagai sumber


Salam semua .. minggu ini pelajar-pelajar akan menduduki peperiksaan pertengahan tahun / PKBS 2. Moga pelajar semua tenang dan ‘tak sabar’ nak menguji keupayaan dan kebersediaan pelajar masing-masing.

Okeylah, di sini cikgu nak berikan satu contoh Tugasan Kertas 3 Sejarah SPM.

Sebenarnya banyak soalan yang sering pelajar tanya kat cikgu ..  berkenaan Sejarah Kertas 3 ini. Nampaknya masih ramai pelajar yang tak faham atau faham tapi masih samar-samar.

Sebagaimana yang pelajar sedia maklum, tugasan kertas 3 akan diberikan satu bulan awal sebelum peperiksaan sebenar. Maksud cikgu di sini, cikgu-cikgu pelajar sekalian sepatutnya dah berikan tugasan berdasarkan TEMA  UMUM sebagaimana di bawah sebulan awal sebelum pelajar-pelajar diberikan soalan sebenar pada hari peperiksaaan.


Contoh:

Tugasan untuk calon

SOALAN SEBULAN SEBELUM PEPERIKSAAN

Tema 10.1: Kemunculan dan Perkembangan nasionalisme di Asia Tenggara

Berdasarkan tajuk di atas ;


  • Calon boleh membuat rujukan daripada pelbagai sumber seperti buku teks, buku ilmiah, akhbar, majalah, risalah, internet dan lain-lain.

  • Pada hari peperiksaan, calon hanya dibenarkan membawa masuk buku teks, buku ilmiah, akhbar, majalah dan risalah sahaja ke dalam dewan / bilik peperiksaan.

  • Bahan tersebut boleh digunakan sebagai rujukan untuk menjawab soalan.



Soalan PEPERIKSAAN SEBENAR akan diberikan pada hari peperiksaan

----------------------------------

Manakala pada hari peperiksaan, pelajar-pelajar akan diberikan soalan sebenar yang merangkumi 8 konstruk. Dengan kata lain, pelajar-pelajar akan diberikan 8 soalan berdasarkan tema yang diberi. Markah penuhnya sudahpun dinyatakan di sebelah.

Semasa menjawab soalan ini, pelajar harus bijak menghuraikannya. Oh ya buat dalam bentuk esei. Jangan buat point-point okey.

Biasanya 3 soalan pertama, jawapannya sudahpun ada dalam buku teks. so .. jeng jeng jeng .. apa lagi. Tengok dan carilah jawapannya!! hehe


SOALAN HARI PEPERIKSAAN:

Tema 10.1: Kemunculan dan Perkembangan nasionalisme di Asia Tenggara

Soalan: Huraikan kemunculan dan perkembangan nasionalisme di Asia Tenggara dan menghubungkaitkannya dengan pencapaian negara kita pada hari ini

Peringatan;
Calon hendaklah menjawab berdasarkan kerangka jawapan di bawah.

Format
Perincian
Markah penuh
Pengenalan
1.Pengenalan
Jelaskan maksud nasionalisme di Asia Tenggara

5 markah
Isi dan huraian
2. Huraikan faktor-faktor kemunculan nasionalisme di Asia Tenggara

30 markah

3. Huraikan perkembangan nasionalisme di Filipina dan Thailand

15 markah

4. Bagaimanakah semangat nasionalisme dapat dimanfaatkan bagi mengukuhkan kedaulatan negara

15 markah

5. Berdasarkan pemerhatian anda, jelaskan kejayaan yang dicapai oleh negara kita hasil daripada semangat nasionalisme di kalangan rakyat

10 markah

6.
i. Jelaskan cabaran yang dihadapi oleh Malaysia dalam mengekalkan kedaulatan negara ( 5 markah )
ii. Nyatakan langkah-langkah untuk mengatasi cabaran di atas  ( 5 markah )

10 markah

7. Nyatakan nilai-nilai murni/iktibar/patriotisme daripada semangat nasionalisme demi mengekalkan kedaulatan negara kita

10 markah
Kesimpulan
8. Rumusan

Pengetahuan yang diperoleh.
Iktibar kepada diri, bangsa dan Negara.
Harapan untuk mengekal serta mengisi kemerdekaan negara.

5 markah



Cukuplah dulu iya .. dah jam 11.20 mlm. Cikgu nak zzzzzz .. ngantuk le. Nanti ada masa, cikgu sambung. Cikgu akan berikan tip-tip menjawabnya nanti. Juga isi-isi yang perlu diberikan untuk soalan kertas 3 ini. InsyaAllah ..

p/s - kalau soalan ini keluar dalam peperiksaaan sebenar SPM 2013 nanti .. alhamdulillah. Rezeki untuk pelajar-pelajar yang cikgu sayangi sekalian.



35 comments:

Shafiqah =) said...

salam,,cikgu... jwapan cikgu da post ke??

si camar putih said...

Salam

Shafiqah .. belum .. nanti cikgu post okey. sabar .. hehe

amirah said...

cikgu nak soalan and jwapan kertas 3 bab nasionalisme di malaysia sehingga perang kedua ,, :)

shwini krishnan said...

cikgu saya jawapan bagi kertas 3 sejarah .tajuk 11.4 pengukuhan negara dan bangsa malaysia. soalan umum usaha pembentukan malaysia telah menimbulkan pelbagai reaksi serta cabaran dari dalam negeri dan negara luar .sila hantar jawapan ini ke email saya winikriss96@gmail.com

budax_chumel said...

salam..cikgu boleyh tolong bagi jwapan utk kertas 3 yg soklan ini tak? urgent..nti email kn at saya ..

budax_chumel said...

cikgu saya nk jawapan ny emailkan at budax_chumel@yahoo.com . .

Anonymous said...

assalamualaikum. cikgu , nak jawapannya.. email dkt meropenemgurl24@yahoo.com thanksss cigu. :)

Anonymous said...

salam. cikgu, jawapan untuk tugasan ni cikgu dah post?

Jia Ying said...

salam,cikgu.bolehkah cikgu post jawapan tajuk ini kepada saya?
jiayinglow0811@gmail.com
terima kasih~~^^

suhailah said...

assalam,cikguuu :) boleh cikgu post juga jawapan kepada saya? saya pon mau jugaa.hehe :) suhailahlolipop@gmail.com

Anonymous said...

ckgu, sy nak contoh jwpan utk skema jawapan sejarah kertas 3 bab 9

hema malini said...

cikgu selamat sejahtera.. sya nk contoh soalan dan skema jawapan kertas 3 bab 9 ting 5 cikgu boleh x cikgu emailkan kpd sy hema_malini2911@yahoo.com
terima kasih banyak banyak cikgu

shima said...

saya nak jwpn bleh
pleasa email kat saya yayumiszpanda@yahoo.com

connie(鱼排) said...

Jawapan email to me please teacher....
cwmouse0306@gmail.com

Anonymous said...

cikgu ,boleh kah e-mail skema jawapan kepada saya?
email-yeewen9185@hotmail.com
terima kasih

what happen ? said...

assalamualaikum cikgu ,tolong email kan sye skema jawapannya nikmohamadnizar@gmail.com . thank you :)

nur farhana Farhana said...

assalamualaikum cikgu, minta tolong e-mailkan skema jawapan tajuk ini ke email saya gurlzmania97@gmail.com . terima kasih cikgu :)

nur farhana Farhana said...

assalamualaikum cikgu, minta tolong e-mailkan skema jawapan tajuk ini ke email saya gurlzmania97@gmail.com . terima kasih cikgu :)

kim taehyung said...
This comment has been removed by the author.
Liyana said...

tolong email-kan jawapan ni ASAP. liliyana.alias@hotmail.com

vikneswaran vikithecruz said...

cikgu hantar skema jawapan tema 10

vikneswaran vikithecruz said...

passt
the answer to vikithecruzz@ymail.com

Anonymous said...

salam cikgu. tolong emailkan skema jawapan untuk tajuk ini.

wani_ahsha97@yahoo.com

tq.

ummu atira said...

assalamualaikum cikgu, boleh saya dapatkan skema dan jawapan tema 10.1 : kemunculan dan perkembangan nasionalisme di asia tenggara ? syukran cikgu. :) email : ummuatira97@gmail.com

Anonymous said...

salam cikgu. tolong emailkan skema jawapan untuk tajuk ini
tq.
aimmar_97@yahoo.com

Anonymous said...

Cikgu,boleh send jawapan ke email saya tak.....shirleyleeyw@gmail.como

ika atikah said...

salam , cikgu boleh sent kan skema jawapan pada saya . ikaasha@gmail.com saya amat memerlukan nye .

Anonymous said...

salam...cikgu, saya juga mau jawapan ,bolehkah send to sakurasiew@yahoo.com ? becaz hari esok exam...=D

hanaa iskandar said...

cikgu saya nak skema jwpn sejarah paper 3 tingkatan 4 bab 9 boleh :)

Anonymous said...

salam cikgu..saya mau jawapan,boleh sentkan jawapan pada saya di najwarosman97@gmail.com..esok sy exam

Min Wan said...

teacher, can i have this answer and send to wendysiew12@hotmail.com. thank you^^

Anonymous said...

cikgu, saye nak skema kertas 3 bab 8 tingkatan 5....saye nak trial spm nanti...tolong ye ckgu..

tyrah said...

Assalammualaikum cikgu boleh tolong postkn jwpan soalan ini kat email jessicajung0699@gmail.com, sekarang? urgent ni~

tyrah said...

okay sya dh jumpa skema jwpn nya. tak jadilah cikgu

nares mah said...

Cikgu untuk saya minggu depan ujian prperiksaan pertengahan tahun jawapan ini betul ke cikgu sekarang 2016 boleh guna jawapan ini ke?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Search